Interviu cu Sandra Coroian, autoarea romanelor I. R. En și Aviatoarea


 

sdef

Minunată așa cum o știm, a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări, atât despre omul Sandra, cât și despre autorul Sandra și personajele ei. Vă las în compania sa,  bucurați- vă de interviu!

 Anny: Înainte de toate  mulțumesc pentru că ai acceptat să-mi răspunzi la întrebări.  Sunt curioasă, care a fost momentul în care ai decis că ideile ți se pot lega într-un volum? (I.R.En și Aviatoarea, în principal)

 Sandra: Având în vedere că nu sunt primele cărți pe care le-am scris, dar singurele care au meritat să apară în fața publicului, momentele au fost puțin diferite. Mă refer aici la faptul că I.R.En. a luat ființă din cauza unei dezamăgiri, iar Aviatoarea imediat după lansarea de la Gaudeamus de anul trecut, cred că mi-a dat un imbold, pentru că inițial aveam un alt roman în lucru și l-am lăsat deoparte doar pentru a putea scrie Aviatoarea.

 Anny: Să vorbim un pic despre inspirație. Simți că vine natural, oricând decizi  să scrii, sau trebuie stimulată în mod constant? Ce faci să-ți ții muza lângă tine?

 Sandra: Cum sunt obișnuită să menționez, problema mea nu ține de a avea sau nu inspirație. Inspirație am, aș putea scrie întruna, problema vine de la starea mea. Dacă am starea necesară să scriu sau nu. Mi-e dificil câteodată să-mi găsesc motorul care să mă facă să scriu ceea ce am deja în gând.

 

 Anny: Știu că personajele reprezintă o sumă a laturilor autorului, dar dacă ai avea de ales, pe care dintre ele l-ai alege ca fiind apropiat sufletului tău? De ce?

 Sandra: Süre Vanay (Aviatoarea), clar! Pentru că este tot ceea ce nu am reușit eu să fiu în această viață. Este tot ceea ce mi-aș dori să fiu, o aviatoare! Süre Vanay, din punctul meu de vedere este cel mai echilibrat personaj pe care l-am creat până în prezent. Sensibilă și totodată puternică, temătoare și totuși curajoasă, determinată, empatică, luptătoare, dulce, acidă, calculată, curioasă.

 

 Anny: Știu povestea unui scriitor care a întâlnit un tablou și i-a plăcut enorm. Acesta din urmă a bântuit scriitorul până acesta a construit un întreg roman în jurul lui, oferindu-i context și viață.  Ți s-a întâmplat vreodată să persiste în imaginația ta o idee, o străfulgerare de peisaj sau o voce care a insistat să devină una dintre creațiile tale?

Sandra: Da. Din nou Aviatoarea. Precum spuneam mai sus, am lăsat baltă un roman de 130 și ceva de pagini, pentru a o lua de la zero cu Aviatoarea. Acest roman trebuia să fie scris, nu am putut să îl las să aștepte și așa am reușit să îl duc la capăt, mânată de pasiunea mea față de aviație și zbor.

 

 Anny: Care a fost cel mai frumos eveniment din viața ta? Ne poți spune cum ți-a influențat modul de a scrie, dacă a făcut-o?

 Sandra: Desigur, cel mai frumos eveniment de până acum a fost lansarea romanului meu de debut I.R.En. din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus. Nu consider că mi-a influențat modul de a scrie ci mai degrabă mi-a dat un imbold puternic pentru a scrie și mai mult. În mare, m-a determinat să vreau să demonstrez că pot și mai mult

 

 Anny: Ai spus mai devreme că e importantă starea în care te afli atunci când scrii. Unii oameni scriu doar când sunt triști, sau doar când sunt fericiți. Alții  au nevoie de liniște,  gălăgie sau o anumită muzică, pentru a se putea abandona lumii pe care o creează. Sunt anumite tabieturi care trebuiesc îndeplinite atunci când scrii (sau înainte/după)?

Sandra: Hmm… în general trebuie să fiu eu liniștită sufletește că să pot scrie. Câteodată e cam greu să realizez asta având în vedere că există mai mulți factori de stres și timp limitat. Acum spre exemplu, mă aflu într-un fel de pauză, tocmai pentru că sunt foarte stresată, dar sper să mă liniștesc odată cu apariția primilor impresii despre Aviatoarea și atunci probabil am să reincep să scriu.

 

 Anny: Când ai pornit în această aventură (să spunem, cu I. R. En.), te așteptai la publicare,  popularitate? Știind că piața de carte de la noi încă este destul de fragilă și sceptică, te-ai simțit descurajată în vreun fel?

 Sandra: Nu. Chiar dacă pare că am fost sau sunt prea sigură pe mine, mă așteptam că I.R.En. să aibă un impact bun/mare. Singurul obstacol întâmpinat a fost și este teama cititorilor față de genul SF. Majoritatea când aud de SF se gândesc la termeni complicați, explicații științifice, dar I.R.En. e diferit. Când am scris I.R.En. nu m-am axat pe date tehnice/științifice, ci mai degrabă pe condiția umană, starea psihică a personajelor și lumile noi în care am vrut să introduc cititorul. După cum s-a și văzut, mulți dintre cei sceptici, după ce au citit I.R.En. au înțeles că nu este un roman tipic care are în vedere viața extraterestră sau explorarea unei planete îndepărtate în căutare de viață nouă. Așadar, eu am fost încrezătoare în ceea ce am scris și știam că voi reuși să aduc în fața cititorilor ceva de calitate. Mai mari emoții am pentru Aviatoarea, căci de la ea am alte așteptări. Cu Aviatoarea sper să zgudui suflete.

 

 Anny: Ne spui un secret despre unul dintre personajele tale? Ceva la care, ca cititori, nu ne-am gândi.

 Sandra: Singurul lucru pe care îl pot spune este că Sure Vanay a fost creată după pasiunea mea. A luat viață ca ceva ce mi-aș fi dorit să fiu eu și să fac eu cum am spus mai devreme.

 

 Anny: Care este autorul tău favorit? Cum te-a influențat pe parcursul vieții?

 Sandra: Dintre străini: Ryu Murakami, dintre români: Liviu Surugiu. Nu pot spune că m-au influențat în vreun fel, pot menționa doar că Liviu Surugiu pentru mine reprezintă un etalon. Da, aspir să ajung cândva la nivelul la care este el în literatura românească.

 

 Anny: Cum a fost trecerea de la scriitor la autor? Te-a schimbat sau influențat ca om?

 Sandra: Nu, doar mi-a adus în viață mai mulți oameni minunați pe care îi iubesc din tot sufletul și anume cititorii mei. ❤

 

 Anny: Și la final, ai vreun sfat pentru oamenii care citesc? Sau pentru cei care vor să scrie, dar nu au curajul să o facă?

 Sandra: Pentru cei care citesc, să încerce să le dea o șansă și autorilor contemporani români, nu suntem atât de răi pe cât se presupune; iar pentru cei care vor să scrie, dar nu au curajul să o facă, JUST DO IT! (cum ar spune Nike) Dacă iubești să faci ceva, nimic nu ar trebui să-ți stea în cale. Fă ceea ce iubești și fă-o până când ajungi acolo unde ți-ai propus.

 

Asta a fost tot pentru moment, dar sperăm că Leila va coopera cu noi și pe viitor.

Recenzia pentru I. R. En. o găsiți aici, iar Aviatoarea sper că o voi avea cât de curând.

Locurile în care găsiți I. R. En.:

Elefant.ro

Quantum publishers

Libris.ro

Librarie.net

 

Locurile în care găsiți Aviatoarea:

Momentan doar Quantum Publishers.

 

Lectură făină și să fiți iubiți !

 

Anny.

Despre Anny Ross

I'm pasionate about pretty much everything. I love drawing, wiriting, crafting, anything that implies imagination and mess.
Acest articol a fost publicat în Interviuri, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Interviu cu Sandra Coroian, autoarea romanelor I. R. En și Aviatoarea

  1. Catalina zice:

    Interesant!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s