Nebunul alb, Allex Truşcă


Image result for nebunul alb recenzie

Autor: Allex Truşcă

Nr. pagini: 192

Copertă: Broșată

Anul apariției: 2017

Lui Erin, un băiat modest, crescut la țară, i se pregătește un destin neașteptat. I se șoptește despre asta în vise premonitorii, însă nu îi este ușor să cuprindă magnitudinea sacrificiului care i se pretinde pentru a salva întreaga omenire.
Călătoria fascinantă a lui Erin și a celor câțiva însoțitori hărăziți de mâna sorții are loc într-un context pe care nimeni, până acum, n-a mai îndrăznit să-l plaseze într-un roman.

Mi-am clătit imaginația, dezamăgirea și gustul amar lăsat de „Replica”  în compania unei cărți despre care eram aproape sigură că va fi bună. Și a fost.


Trebuie să recunosc, începutul mi s-a părut foarte anevoios, am citit și recitit primele cincizeci de pagini de câteva ori bune, ca să înțeleg într-un final ce se întâmplă. Motivele pentru care s-a întâmplat treaba asta au fost în principal pentru că am început s-o citesc tratând-o ca pe o lectură ușoară, în timp ce așteptam într-o autogară; un altul ar fi timpul folosit în combinație cu dinamica, schimbarea rapidă de perspectivă și alternarea lumilor.

Până la urmă m-a prins și n-am mai lăsat-o până la final, pentru că misterele primelor pagini se clarificau pe parcurs și am devenit din ce în ce mai curioasă.

Timpul ales pentru acest roman mi s-a părut o alegere interesantă și destul de rar întâlnită. Mi-a dat impresia de poveste veche, ce aștepta să fie spusă și dată mai departe.

Nu mi s-a părut a fi o lectură ușoară tocmai prin prisma întrebărilor pe care le ridică, deseori complexe. Fiecare pagină debordează de imaginație și cred că nu există limitări pentru ceea ce mintea autorului poate crea.

Îl cunoaștem pe Erin, un băiat cât se poate de normal, care nu debordează nici de curaj, nici de bogăție sau șarm. Singurul său aspect de remarcat este curiozitatea, care îl poartă spre școală, bibliotecă și cărți.

Într-un final, din curiozitate se nasc întrebări morale, sfaturi și povețe împărtășite cu cititorii prin prisma lui; de asemenea, din această dorință se nasc și curajul și integritatea acestui personaj, pe care sunt sigură că o voi ține minte.

Evoluează natural, într-un univers din ce în ce mai complex și străin de ceea ce cunoaștem noi.

Mi s-a părut extrem de elegantă maniera în care au fost adaptate, schimbate și transformate miturile, suficient cât să întrezărești legătura „reală”, ideea de bază și să servească universului lui Erin, îmbinate cu filosofii de viață, multă magie… și șah.

Care-i faza cu șahul? Ei bine, va trebui să citiți ca să aflați, pentru că șahul pare a cuprinde întreaga lume, rezumând-o la o tablă-n pătrățele și un pumn de piese.

Deși abordează o temă clasică, înfruntarea dintre Bine și Rău, ca entități absolute și în perfectă antonimie, aduce un suflu nou asupra perspectivei din care acestea sunt văzute și prezentarea în sine e revigorantă.
Dacă am o nemulțumire, ea vine din perspectiva experienței în ceea ce privește grafica și manipulările foto, anume coperta. Sunt de părere că așa o carte merită o copertă măcar ceva mai lucrată, pentru a pune în valoare și a scoate în evidență conținutul ei.
O recomand atât pentru aventurile fantastice cât și pentru lecțiile pe tema diverselor chestiuni lumești (întrebări, probleme morale), cu o aplicabilitate largă pentru orice cititor.

Cam atât.

Lectură faină și să fiți iubiți !

Anny.

Despre Anny Ross

I'm pasionate about pretty much everything. I love drawing, wiriting, crafting, anything that implies imagination and mess.
Acest articol a fost publicat în Quantum, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Nebunul alb, Allex Truşcă

  1. Vanya zice:

    Frumoasa recenzie! Felicitari! Abia astept sa ajung si eu la parte in care nu mai pot lasa cartea din mana❤

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: Mid-year freak out book tag | Anny Reads and Rolls

  3. Pingback: Recenzii – ca să nu căutați prea mult | | ALLEX TRUȘCĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s