Regina Roșie de Victoria Aveyard


 

IMG_3926.JPG

Autor: Victoria Aveyard

Nr. pagini: 465

Copertă: Broșată

„O lume fantasy în care sângele desparte oamenii – cei cu sângele argintiu au super-puteri și trăiesc în lux, în vreme ce oamenii cu sânge roșu sunt considerați inferiori. Mare Barrow este o fată Roșie, dar, în ciuda culorii sângelui, are o putere nemaivăzută printre Argintii. Atunci când izbucnește o revoltă a Roșiilor împotriva Argintiilor, Mare va fi prinsă la mijlocul războiului. Obligată să se prefacă parte din lumea Argintiilor, ajutând de fapt rebeliunea Roșie.”

 

Victoria AveyardAveryard-e1486414281848

Victoria Aveyard, tânăra autoare de literatură fantasy și cărți pentru tineri, s-a născut în East Longmeadow, un orășel din Massachusetts, SUA. Și-a scris romanul de debut, Regina Roșie, chiar în primul an de după încheierea studiilor de scenaristică la University of Southern California. Cartea, primul volum am trilogiei omonime, s-a bucurat de un success răsunător, este bestseller New York Times și va fi adaptată pentru marele ecran de Sony Pictures. Locuiește la Los Angeles, este o cititoare împătimită, o fascinează distopiile și e convinsă că literatura nu trebuie să ofere mesaje moralizatoare, ci să spună povești care să  provoace cititorul.

Am cumpărat-o din mall, din Diverta. Din păcate, cartea nu fusese bine întreținută. Și după ce că nu primise atenția de care avea nevoie, a mai trebuit să o uit și eu într-o seară în rucsac, unde apa dintr-o sticlă s-a vărsat. Cu toate defectele astea, tot am vrut să o citesc.

Să fiu sinceră, nu mă atrăgea prea tare, așa că a durat ceva până am pus mâna pe ea. Regret. Regret că nu am citit-o mai devreme. Deci, sper că v-ați dat seama, că această recenzie va fi una pozitivă.

       Despre ce este vorba mai exact?

În carte este vorba despre lumea asta, împărțită în două: cei cu sânge argintiu și cei cu sânge roșu. Cei cu sângele argintiu aveau puteri diverse: puteau controla focul, puteau vindeca răni grave, etc. Cei roșii erau slujitorii celor argintii, cei care erau nevoiți să se ducă în războaie, cei care nu aveau voie să își spună părarea, cei slabi.

Ca personaj principal, o avem pe Mare Barrow, o fată dintr-o familie săracă, care își așteaptă aniversarea de optsprezece ani. Știe prea bine că la vârsta respectivă va trebui să se înroleze în armată, să lupte pentru argintii, așa că entuziasmul nu este prea mare. Singura șansă a ei pentru a nu se duce în armată e să-și găsească un loc de muncă.

Când află că cel mai bun prieten al ei, Kilorn, și-a pierdut umilul loc de muncă pe care-l avea, știe că va face orice pentru a-l salva de armată. Cumva, se trezește într-o mare de argintii, unde ea este diferită. Este diferită prin puterea ce i se ascunde în sânge. Cu sânge roșu, dar cu puteri de argintiu.

Intră în lumea argintiilor fără voia sa, dar știe că trebuie să se folosească de acest prilej. Știe că trebuie să salveze reputația celor roșii. Știe că are pe cine să se bazeze.

       Oricine poate trăda pe oricine. Dar chiar oricine poate trăda pe oricine?

Cam așa aș descrie eu cartea asta. M-a făcut să râd, să îmi scot ochii din orbite, să caut poze pe google cu personajele mele preferate. Știți voi, lucruri normale de cititor.

Are întorsături de situație cât să-ți ajungă toată viața. Citeam, citeam, citeam și eram atât de surprinsă că autoarea m-a făcut să cred ceva, iar apoi altceva, iar apoi mi-a trântit adevărul în față.

Romanul este minunat. Victoria a creat o lume pe care nu o voi uita prea curând, asta știu sigur. Victoria a fost un ocean de imaginație și de talent când a scris asta. A știut ce personaje să ni le facă dragi, a știut. A știut să îmbine dragostea cu acțiunea, cu răzbunarea.

Aș vorbi neîncetat despre lumea Victoriei, aș împărți cartea la fiecare persoană întâlnită pe stradă, aș face orice să o citiți pentru că merită.

Eu sper că v-am atras atenția asupra cărții, rămâne la latitudinea voastră, dar vă asigur că dacă vreți ceva cu totul paralel acestei lumi, o carte care să vă ia mințile de la problemele voastre, eu o recomand cu toată inima.

Lectură plăcută, dragilor!

-crina

Acest articol a fost publicat în Nemira, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s