Geneza, Bernard Beckett


Autor: Bernard Beckett
Anul publicării: Octombrie 2009
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 168

Acțiunea acestui roman electrizant se petrece pe o insulă îndepărtată, într-o lume post apocaliptică, plină de boli. Anax este convinsă că se pricepe la istorie. Ceea ce e foarte bine, deoarece va trebui să dea piept cu trei examinatori, iar examenul ei complicat, ce va dura toată ziua, tocmai a început. Dacă îl va lua, va fi admisă în Academie, instituția guvernamentală de elită a societății utopice în care trăiește.
Dar Anax este pe cale să descopere că toate cunoștințele ei, toată istoria pe care a învățat-o, nu reprezintă mare lucru. și că Academia nu este chiar ce credea ea. În acest roman excelent, de o ingeniozitate ieșită din comun, examenul lui Anax ne va conduce într-un viitor unde ne vom confrunta cu problemele nerezolvate ale științei și ale filosofiei.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți altfel, atunci ați găsit-o. Astăzi vorbim despre o lucrare nepopulară, probabil din cauză că tematica nu include iubire sau vreun cuplu drăguț; de data aceasta, vorbim despre inteligență artificială vs ființă umană.


Anax, în fața examinatorilor se simte probabil ca oricare dintre noi înainte de a fi ascultați la materiile complicate; diferența este că miza pentru ea este uriașă: acceptarea la Academie. Subiectul pe care-l alege ridică probleme de morală, etică, sentiment și până la urmă, reprezintă un demers imposibil de dovedit sau de separat:
Dacă un robot ar putea face tot ceea ce face o ființă umană, atunci cu ce sunt cei doi diferiți? Unde se trasează linia dintre umanitate și inteligență artificială?
Ei bine, pentru a afla cât de firavă este această delimitare, va trebui să citiți cartea, pentru că eu nu am cuvinte să descriu sentimentele care m-au încercat pe parcusul și mai ales, la finalul ei.
Un amalgam interesant de emoții mi-au tot schimbat starea și m-am simțit aproape de Anax pe tot parcursul ei; Beckett lasă cititorul să intuiască doar cu câteva rânduri înainte cursul acțiunii, iar tot ce mi-am dorit în momentele acelea a fost să o iau pe sus pe Anax și să îi zic tot ce știu. Până am procesat, ca cititor, acțiunea mi-a curs prin fața ochilor și mi-a scăpat din mână. A trebuit să recitesc ultimele pagini de câteva ori pentru a înțelege cu adevărat unde se produce declicul ce duce spre final.
Nu sunt genul care să citească aceeași carte de mai multe ori, pentru că tind să îmi aduc aminte detaliat pe măsură ce recitesc tot ce urmează să se întâmple, însă “Geneza” cel mai probabil o voi reciti până când își va pierde efectul asupra mea, adică până voi avea un răspuns propriu pentru fiecare chestiune dezbătută între pagini.
Cu alte cuvinte, da. O recomand cu drag, căldură și ce mai vreți voi, pentru o experiență altfel, o experiență dincolo de probleme triviale sau acțiuni fantastice, o experiență morală, etică și o problemă de suflet. Unde începe sufletul? Unde se termină? O inteligență artificială dezvoltată suficient, capătă suflet? Cum rămâne cu oamenii?
Aflați câteva dintre aceste răspunsuri într-o manieră ușor de înțeles și frumos brodată în dialog, în povești; da, “Geneza” este o poveste într-o poveste, explicată, detaliată și disecată.
Nu mai rămâne decât să vă urez lectură plăcută și sinceră să fiu, dacă aș putea să mă asigur că fiecare dintre voi o citește, aș face-o.
Aveți grijă de voi și de sufletul vostru!

Anny.

Despre Anny Ross

I'm pasionate about pretty much everything. I love drawing, wiriting, crafting, anything that implies imagination and mess.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s