Homo in fabula, Mircea Rotaru


Homo in fabula - Mircea Rotaru

Autor: Mircea Rotaru

Nr.pagini: 125

Coperta: Broşată

Anul apariției: 2017

O carte scrisă de un actor dăruit misiunii sale de a transfera spectatorul, în parte care trăiește intens momentul piesei de teatru. Cartea cuprinde patru piese: „Stalpul inocentei”, „Si Dumnezeu greseste”, „Un pahar de vin”, „Ultimul Maresal”.

Voi începe prin a spune că în general nu citesc teatru, așa că îmi cer scuze de acum dacă interpretarea aceasta nu va fi pe placul tuturor.
“Homo in fabula” se divide în patru piese de teatru, artistic legate între ele, prin referințe scurte și idei expuse în mai multe moduri.
STÂLPUL INOCENȚEI îi aduce în prim plan pe Matei și Alex, urmați de Diana și profetica Soacră. Discursul celor dintâi este amuzant și spumos, presărat cu dilemele existențiale ale lui Matei. Deși îndrăgostit până peste cap, vede scăpările din comportamentul consoartei și își dorește să facă ceva, chiar dacă nu-l lasă inima. Deznodământul este tragic, dar eliberator.

ȘI DUMNEZEU GREȘEȘTE emite idei controversate, judecăți valoroase și are darul de a-L umaniza pe Dumnezeu, în primul rând. Învățăm de la Atanasie că a fi curios nu este un păcat, că până și lui Lucifer i se pot găsi circumstanțe atenuante. Altfel spus, mie mi-a adus aminte de acei oameni care, la fel ca Atanasie, caută binele în orice persoană. Această umanizare probabil mi-a atras atenția cel mai mult și pot să declar că este piesa mea preferată; cu siguranță mi-ar plăcea să o văd pusă în scenă.

UN PAHAR DE VIN și ULTIMUL MAREȘAL însumează aceleași tipuri umane, din perspective istorice diferite.
Toate piesele reunesc aceeași perspectivă prin ochii mai multor tipuri umane, foarte creativ surprinse. Personajele vorbesc natural, fără să dea impresia de scenă sau înscenare.
În esență, mi-a plăcut și aș citi în continuare astfel de piese. Mircea Rotaru merită urmărit cu siguranță în continuare, pentru că promite. Aștept să fie pus în scenă în București, că să pot merge la teatru.

Despre Anny Ross

I'm pasionate about pretty much everything. I love drawing, wiriting, crafting, anything that implies imagination and mess.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Homo in fabula, Mircea Rotaru

  1. ganduriledintrepagini zice:

    Fabulele erau preferatele mele la școală. Articolul tău mi-a adus aminte de școală și de fabule.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s