Banda celor șase ciori, Leigh Bardugo


Autor: Leigh Bardugo

Nr. de pagini: 592

Copertă: Broșată (absolut minunată, apropo)

Anul apariției: 2016

O misiune imposibilă

Ketterdam: un centru înfloritor al comerţului internaţional, unde poţi găsi orice dacă eşti dispus să plăteşti preţul – şi nimeni nu o ştie mai bine decât Kaz Brekker, un hoţ de geniu. Lui Kaz i se propune să dea o lovitură extrem de periculoasă, care l-ar putea face putred de bogat. Dar nu poate să acţioneze de unul singur…

Așa că iată care este banda lui:

Un condamnat însetat de răzbunare.

Un trăgător împătimit de jocurile de noroc.

Un fugar cu un trecut privilegiat.

O spioană poreclită Fantoma.

O Sfâşie-Inimi care îşi foloseşte puterea ca să supravieţuiască într-un cartier rău famat.

Un hoţ cu darul evadărilor imposibile.

Kaz şi echipa lui sunt singurii care pot împiedica distrugerea întregii lumi – dacă nu se ucid mai întâi între ei.

 

Da. Cu siguranță da.

 “Banda celor șase ciori” are de toate: un pic de dragoste, o acțiune continuă, nebună și mai ales o gașcă de oameni atât de diferiți încât m-am întrebat o vreme cum au încăput toți între paginile aceleiași cărți.

Începem cu Ketterdamul, un oraș-port cu o societate dezvoltată pe nivele, unde fiecare dintre cetățenii săi plătește un tribut de un fel sau altul pentru a-și găsi locul.

Liderul găștii noastre, Kaz Brekker, este creat cu suficient realism să te facă să îl îndrăgești foarte repede, în ciuda unei înclinații aproape bolnăvicioase pentru bani și putere. Un personaj nemilos, departe de a fi șarmant sau simpatic, a dat din coate toată viața pentru a obține ceea ce are.

Deși multe dintre acțiunile sale îl fac să pară indiferent dreptății, îl regăsim ca fiind justițiar într-un mod cu totul deosebit. Trecutul este cel care-i dictează pașii, urmându-și scopul într-un fel sau altul, într-o singură direcție: în sus.

Legenda din jurul său este croită de-a lungul anilor și mulți dintre locuitorii orașului știu că trebuie să se ferească de el sau să evite orice conflict, întrucât cruzimea de care dă dovadă îl precede.

Ce am apreciat enorm în construcția lui Kaz a fost motivația lui, dezvăluirea trecutului său pe parcursul lecturii făcându-mă să țin cu el, să-mi doresc răzbunarea și dreptatea la fel de mult, scuzându-i (și chiar apreciindu-i) metodele.

 Inej, mâna sa dreaptă, debutează ca un personaj ceva mai puțin interesant, cu unicul rol de a-l ajuta pe Brekker să-și atingă scopurile. Cred că este cea pe care am subapreciat-o cel mai mult, pentru că după ce i-am aflat povestea și i-am văzut evoluția, am început s-o plac din ce în ce mai mult și am apreciat această decepție de la început, doar ca să explodeze la personaj ceva pagini mai târziu. Poreclită și Fantoma, umbră a lui Kaz, este cea mai bună în ceea ce face și amândoi știu asta.

O prezentă seducătoare, Grisha Sfâșie-Inimi, Nina, ascunde  mai mult decât ne-am aștepta. Extrem de frumoasă și feminină, ne lasă să-i descoperim secretele unul câte unul, împreună cu o putere excepțională și o personalitate puternică.

Povestea ei se împletește cu cea a unui drüskelle, Matthias. Acesta din urmă este un soldat antrenat special pentru vânătoarea și uciderea de grisha, iar între ei există un dans continuu, care culminează cu dragoste, admirație și ură, toate piperate din belșug cu dezgust și repulsie. Fiind atât de dinamică, interacțiunea lor este în mod constant interesantă, dezvăluindu-ne foarte multe despre fiecare dintre ei.

Dacă aș face un top al cuplurilor (sau al semicuplurilor) pe care le-am admirat și îndrăgit, ei ocupă unul din primele locuri, tocmai pentru relația lor interesantă și agitată.

Următorii, Jesper și Wylan sunt cei care întrețin atmosfera prin tachinări și umor (de multe ori negru), personaje simpatice și ușor de îndrăgit. Despre Wylan aflăm destul de multe lucruri pe parcurs, deși Jesper rămâne în umbră, povestea lui urmând să ni se dezvăluie în următorul volum, cel mai probabil.

Un mix exploziv, “Banda celor șase ciori” ne plimbă dintr-o perspectivă în alta, lăsându-ne să cunoaștem și să trăim în locuri diametral opuse, să suferim și să ne bucurăm alături de Kaz și gașca lui.

Am iubit această carte și trebuie să recunosc, mi-a rămas în suflet. O recomand cu drag, tocmai pentru că știu că va atinge mulți alți cititori. Mi-a deschis apetitul pentru cărțile lui Leigh Bardugo și cu siguranță va urma atât volumul doi al acestei duologii, care a apărut deja la noi, cât și trilogia Grisha, pentru că plănuiesc să rămân cât de mult pot în acest univers absolut minunat.

Lectură faină și să fiți iubiți !

Anny.

Despre Anny Ross

I'm pasionate about pretty much everything. I love drawing, wiriting, crafting, anything that implies imagination and mess.
Acest articol a fost publicat în Trei, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Banda celor șase ciori, Leigh Bardugo

  1. Pingback: Răzbunarea ciorilor, Leigh Bardugo | Anny Reads and Rolls

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s